Vizovice

 
Ikona telefonu Ikona kostky Ikona kalendáře Ikona Facebook
 
On-line

Nejlepší kyselici letos uvařili Martina Čuříková a Tomáš Ševčík

Třináctý ročník akce nazvané Gajdy a zélé, živobytí celé, jehož součástí byla soutěž o nejlepší kyselici, který se konal v polovině března v Kulturním centru Vizovice, byl letos nabitý. Svou polévku do klání přihlásilo 28 kuchařů, jež se ucházeli o přízeň odborné poroty a také veřejnosti.

Návštěvníci i porota, jejímž předsedou byl radní Petr Divílek, měli možnost ochutnat celkem 28 vzorků kyselice, které byly servírovány, samozřejmě anonymně, pod vylosovanými čísly. Každý hlasující měl tři hlasy, a ty mohl přidělit dle svého uvážení těm polévkám, jež mu nejvíce chutnaly. A vybírat rozhodně bylo z čeho, v jednotlivých vzorcích bylo možné nalézt uzené maso i klobásky, houby a spoustu dalších ingrediencí. Jediný recept na valašskou kyselici totiž asi ani neexistuje a v každé rodině i dědině se tato polévka připravuje trochu jinak.

Odborná porota po téměř dvouhodinovém ochutnávání, k němuž všem hrála a zpívala řada folklorních uskupení, došla k následujícímu verdiktu: Cenu poroty získal Tomáš Ševčík, druhé místo patřilo Martině Čuříkové a třetí příčka připadla Petře Vysoudilové.

V Ceně veřejnosti získala nejvyšší počet hlasů kyselice Martiny Čuříkové. O pouhý jeden hlas skončila druhá Petra Vysoudilová. Fantastické třetí místo putovalo dětem z kroužku MasterChef z vizovického Domu dětí a mládeže Zvonek.

Ceny nejlepším předala na pódiu starostka Silvie Dolanská, jež byla i členkou odborné poroty. „Všem, kteří se umístili na stupních vítězů, gratuluji. A všem, kteří se přihlásili do soutěže, děkuji za odvahu,“ uvedla při vyhlášení výsledků Silvie Dolanská.

Vydařená akce přilákala do Kulturního centra Vizovice stovky příznivců kyselice i dobré nálady a věříme, že se s většinou z nich setkáme zase za rok. Ti, kteří letos neuspěli, budou mít další šanci. A jistě se mezi soutěžící přidají i další, kteří byli letos jen mezi „ochutnavači“ a jsou přesvědčeni, že oni by s tou svou kyselicí určitě zabodovali.

Poděkování patří také všem účinkujícím, kteří celý povečer doprovázeli zpěvem a hudbou.

Jiří Žůrek

PR manažer